In 1937 is het Leopold III die de instituten Génie Civil, Chimie/Métallurgie, het Laboratoire de thermodynamique en de bijhorende centrale inhuldigt.

Dit gebouwencomplex wordt gekenmerkt door zijn modernistische architectuur en is een unieke getuige van deze periode in Luik.

 

 Val Benoit Liège


Het Instituut Génie Civil wordt beschouwd als het belangrijkste monument van Val Benoit, volledig in lijn met het kubisme en het Bauhaus, opmerkelijk door zijn overvloedige lichtspel. Het is vandaag eigendom van SPI die het gaat renoveren om er vanaf 2015 economische activiteiten in onder te brengen.

 Val Benoit Liège


Het instituut voor Chimie/Métallurgie, het grootste gebouw ontworpen door Albert Puters, valt op door zijn minimalistische architectuur en moderne functionalisme. Het zal op termijn ook economische activiteiten onderbrengen in het kader van de herwaardering van deze site.

 Val Benoit Liège


De thermo-elektrische centrale speelt een belangrijke rol: indertijd deed men al aan warmte-krachtkoppeling met de productie van warmte, elektriciteit en aandrijvingskracht voor de volledige site. Een speciale ondergrondse tunnel, geventileerd en waterdicht, bevat leidingen voor gas, leidingwater, warm water voor verwarming en elektriciteitstoevoer. Deze centrale is nog steeds eigendom van de ULg en zou in de toekomst kunnen dienen voor culturele functies.

Na deze drie eerste gebouwen worden er nog andere opgetrokken eind jaren dertig, en in de jaren vijftig en zestig.


 Val Benoit Liège


Onder meer het instituut voor Mécanique, afgewerkt net vóór de Tweede Wereldoorlog en ook gekenmerkt door een modernistische architectuur. Dit is momenteel eigendom van de Stad Luik die eraan denkt er onderwijsfuncties onder te brengen.

 Val Benoit Liège


Het gebouw van het Centre de Recherches Métallurgiques wordt in 1959 afgewerkt. Het bood ruimte voor de wetenschappers van het CRM tot in de jaren negentig, het moment waarop ook zij naar Sart-Tilman zijn overgeplaatst. CRM heeft zich mettertijd ontpopt tot een onderzoekscentrum met een wereldwijd erkende reputatie voor al wat te maken heeft met productie, verwerking en toepassingen van metalen materialen.
Meer informatie: http://www.crmgroup.be/

Dit is eigendom van de groep CFE-Moury en zal gesloopt worden om plaats te maken voor een nieuw kantorencomplex.

 Val Benoit Liège


Zelfs toen het project voor de verhuizing van de technische en wetenschappelijke faculteiten naar Sart-Tilman zich begon te concretiseren, waren de gebouwen nog niet klaar en de toren van de Mathématiques is in 1964 nog gebouwd. Deze is momenteel gerenoveerd en wordt gebruikt door Forem, en door de Ecole Supérieure d'Acteurs (ESACT)